Monday, October 22, 2012

Siri Orang Lidi: Cara Meminta Apa yang Dihajati

Sedang kau berjalan-berjalan bersendirian, lalu terpandang sesuatu yang menarik perhatian. Ianya rasa seperti kau wajib miliki.


Ada tiga cara mudah mudah untuk mintak dan dapatkan apa yang diminati tu.


1. Mintak pada yang tersayang
Orang yang tersayang selalu mesti tak sanggup kecewakan kita kan. Jadi, kau cakaplah apa yang kau nak. Tapi kena buat-buat macam fikir dan sedih, nak sangat. Tapi duit sendiri tak ada nak beli. InsyaAllah, confirm dapat punya! Demi yang tersayang, papa pun tak pe! (sila jangan amalkan ini selalu, dan sila amalkan give-and-take. Bukan kau je yang take-take-take!)


2. Mintak pada abang/kakak/sedara-sedara
Untuk meminta pada abang/kakak atau sesiapa je yang berkaitan dengan kau, sila nyatakan sebab BELAJAR nak kena beli benda tu. Telefon bagitau dengan sepenuh hati, ditambahkan lagi dengan cerita sedih yang hanya kau seorang sahaja yang tak ada benda tu lagi. Dah tak dapat nak belajar kan. Hoho. Nak nampak real sikit, tokok tambah cerita kau.

Kita: "kita je yang ketinggalan tak tau sangat pasal tu. Kita je yang tak ada,"
Abang: "semua orang dah beli ke?"
Kita: " dah, tapi masing2 nak guna,"
Abang: "pinjam lah kawan punya dulu, tak boleh?"
Kita: "Tak boleh nak pinjam. Kan diaorang nak guna. Hmm. Macam mana nak belajar ni? Cikgu dah tanya dah,"
Abang: " nanti pergi beli oki!"


3. Mintak pada emak/ayah
Yang ini palinnngggg susah. Pandai-pandai kah kau merayu-membodek-merayu-membodek agar apa yang kau nak tu dapat. Mak ayah susah sikit nak kelentong sebab dia tahu semua tu kehendak kau je. Bukan keperluan. Jadi, bila kehendak, sila nyah dari senarai budjet bulanan family. Hoho


P/S: jangan membazir. Sila pastikan adakah benda itu keperluan/kehendak engkau semata-mata.

Untuk Masz. Sila beli benda yang berfaedah. Jangan ikut sedap tekak mengoder ikut selera dengan guna duit orang lain. <-sentap bertubi-tubi.

Posted via DraftCraft app

2 comments:

Iffah Afeefah said...

slmt ad tuk dri sndri haha

Anonymous said...

Suma cara kau tak boleh pakai la cipahhh!!!!!

Thanks!!

terima kasih kerana sudi singgah baca apa
yang aku merepek ni. huhu. cewwah.
haha. bubbbye

Pages